Arden Parks
Antwerpse kempen

Kempen

In de omgeving: 33km

Ontdek de Antwerpse Kempen

Natuurgebieden

De Kempen vormen het grootste groengebied van Vlaanderen. In een kleine straal rond Baalse Hei vind je meteen een 5-tal natuurreservaten. Alle blinken ze uit door hun veelzijdigheid. Je vindt er bossen, weilanden, vennen en uiteraard heide. Enkele namen zijn het Winkelsbroek in Turnhout en De Liereman in Oud-Turnhout dat één van de oudste beschermde natuurgebieden van België is. Je vindt er een bezoekerscentrum en drie bewegwijzerde wandelingen inclusief knuppelpad.

Aanpalend aan Baalse Hei ligt het Turnhouts Vennengebied, één van de belangrijkste heidegebieden in Vlaanderen met tal van waardevolle vennen en heide. Deze heideterreinen zijn de biotoop van zeldzame planten. Vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken. Je kunt terecht in bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve en via de 13 m. hoge uitkijktoren op het 'Bels Lijntje' overschouw je dit prachtige stukje natuur. Volg je het jaagpad langs het kanaal, kom je in de staatsbossen Ravels. Ze beslaan zo'n 850 ha.

Fietsregio

Het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen staat voor 2.000 km. ongeremd fietsplezier. Eén praktische fietsknooppuntenkaart stelt alle mogelijkheden overzichtelijk voor. Niet minder dan 50 bewegwijzerde themaroutes (zoals de aardbeienroute, de architectuurroute, de trappistenroute) maken het kiezen ietsjes makkelijker. Daarenboven doen twee Landelijke Fietsroutes (LF-routes) de Kempen aan: de Vlaanderen Fietsroute en de Kempenroute.

Wandelregio

Voor de wandelaars onder ons zijn er letterlijk tientallen bewegwijzerde wandelingen uitgestippeld, variërend in lengte en thema. Het spreekt voor zich dat er even zo veel bijhorende brochures beschikbaar zijn alsook de twee prachtige wandelknooppuntenkaarten Kempens Landgoed en Kempense Kolonies, goed voor 850 km wandelplezier. Deze wandelnetwerken zijn bovendien gedigitaliseerd. Via wandelknooppunt.be stippel je online je route uit. Kies het netwerk van jouw voorkeur, duid op de kaart aan hoe je wil wandelen en de planner berekent automatisch de route.

Varen op de Nete

Een kano- of kajaktocht op de Kleine Nete is een attractie voor het hele gezin. Rustig peddelen. Genieten van de natuur. Eén of meerdere uren. Wie geen kano of kajak heeft, kan er op de verschillende opstapplaatsen ééntje huren.

Bezienswaardigheden

Van de dertien Vlaamse begijnhoven die sedert 1998 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO prijken, bevinden er zich niet minder dan zes in of nabij de Kempen: Antwerpen, Lier, Diest, Turnhout, Herentals en Hoogstraten. En wat gezegd van de Kempense abdijen te Postel, Tongerlo en Westmalle? Of zullen we het eerder hebben over hun bieren? 

Recreatie

Bobbejaanland Lichtaart

Het grootste attractiepark in Vlaanderen, slechts 20 minuten rijden van Turnhout, toegangskaarten tegen verminderd tarief te koop op Baalse Hei.

www.bobbejaanland.be

Kabouterkesberg Kasterlee

www.kabouterberg.be

Hidrodoe Herentals

www.hidrodoe.be

 
 

Bekijk vergelijkbare faciliteiten